Német állampolgár a migrációról – Interjú

A napokban folytattam egy beszélgetést egy régi, német barátommal. Beszélgetőtársam végzett közgazdász és a nemzetközi kereskedelemben dolgozik, melyből kifolyólag sokat, utazik és aránylag gyakran megfordul kicsiny országunkban. A beszélgetés közben az alábbi mondat hangzott el “mégis milyen most nálatok az országban a hangulat, így a Sargentini jelentés elfogadását követően?”

A kérdést követően átsuhant egy gondolat a fejemben, az interjú gondolata. Miért is ne készíthetnék egy interjút vele, miért is ne kérdezhetném meg a véleményét a migrációról és a Németországban uralkodó helyzetről. (Azért is érdekes a kérdéskör, mert Németország befogadta a menekülteket, akik azóta is ott élnek az országban.)

Vajon tényleg igaz, amit a magyar média mutat az ország lakosságának? Igaz-e, hogy Németországban annyi emberölés, erőszakos cselekmény történt, melyeket a menekültek követtek el? Mindezek a gondolatok forogtak a fejemben, mikor összeállítottam a kérdéseket.

Na de lássuk is, hogyan vélekedik egy német állampolgár a migrációról és a bevándorlásról! 

K: Hogyan vélekedsz, vélekedtek Németországban a migrációról?

V: A migrációról azt gondolom, hogy nagyon fontos segíteni a bajba jutott embereknek, és az is, hogy ha a hazájuk újra biztonságossá válik, akkor haza tudjanak térni, de nem szabad erővel hazaküldeni őket. Németországban a népesség két fele oszlik. Vannak, akik támogatják és segítik ezeket az embereket, és vannak, akik félnek a migránsoktól, bevándorlóktól és magától a migrációtól.

K: Történtek-e erőszakos cselekedetek migráns elkövetők által? Ki voltak az áldozatok?

V: A környezetemben nincs tudomásom olyan erőszakos cselekményekről, amelyeket migránsok okoztak volna, azonban az országban sok erőszakos cselekmény történik. Többek között nemi erőszakról vagy szexuális visszaélés, néha pedig emberölés is előfordul.

K: Mit kommunikál a kormányotok ezekről, és mi a véleménye a befogadó nép önvédelméről? És neked mi a személyes véleményed?

V: Nálunk Németországban a kormány a migráció miatt nem változtatott a jogi szabályozáson, valamint nem alkotott új jogot, amely rájuk vonatkozna. Az ország és a kormány a migránsokkal kapcsolatosan betartja, és alkalmazza az EU jogot, valamint a Dublini egyezményt.

Személy szerint nem utálom a bevándorlókat, migránsokat, és tudom nagyon jól, hogy a jelenlegi helyzet nem jó egyik oldalnak sem.

K: A német média, hogyan kommunikál a migrációról?  Megpróbálják az embereket meggyőzni arról, hogy a migránsok veszélyesek és meg kell védenetek magatokat velük szemben? Vagy inkább semleges és tényszerű híreket közölnek?

V: A hírekben a címlapon csak olyan hírek jelennek meg, melyekben rossz színben tüntetik fel a migránsokat és a miattuk kialakult helyzetet, bár van néhány médium ahol a pozitívabb hangvételű hírekről is beszámolnak akár az első oldalon is. De “természetesen” a média próbálja az embereket meggyőzni arról, hogy a migráció rossz, és a migránsokat utálni kell.

K: Milyen hírek jutnak el hozzátok a magyar kormányról?

V: Hallottam a Magyarországi eseményekről és a magyar kormány által tett intézkedésekről, mert ezzel a témával a hazai hírek is elég sokat foglalkoztak. Tudom, hogy a magyar kormány nagyon ellenzi a migrációt, és nem támogatja az ezzel kapcsolatos EU szabályokat. Hallottam róla, hogy kerítéssel vették körül az országot, hogy megakadályozzák a migránsok, bevándorlók Magyarországra történő bejutását. Több cikk is foglalkozott azzal, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hoz, melyek súlyosan sértik a magyar jogállamiságot, valamint az Uniós alapelveket és alapjogokat.

K: Mi a személyes véleményed a migrációról? Milyen változást hozott ez országotok hétköznapi életében?

V: Véleményem szerint ezen emberek befogadása miatt a német emberek életében nem következett be jelentős változás, mindennek a kezdetén sokan féltek, hogy a bevándorlók majd elveszik a munkájukat és a pénzüket. Aztán, ahogy telt az idő rájöttek, hogy lényegében semmi sem változott mindenki élheti tovább a jól megszokott életét.

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a helyzet, amiben a menekültek, migránsok vannak árnyaltabb annál, mint amit a média, az újságok és a tv közvetít felénk, állampolgárok felé. Köztudott tény, hogy a tömegeket legkönnyebben a médiumok útján lehet befolyásolni, de nem akarok ebben a kérdésben állást foglalni, csak arra szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy mielőtt bármiről véleményt formálna, járják körbe az adott kérdést, és ne csupán egy hírre alapozzák a véleményüket.

Mindezek után úgy gondolom, hogy mindenki le tudja vonni a megfelelő következtetéseket.

Dr. Mikó Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.